Pagina's

zaterdag 23 juli 2011

Het "succes" van Tour du Jour


Dit jaar kan/kon wielren mindend Nederland genieten van twee programma’s over de Tour de France, een van de grootste wielerwedstrijden van Europa, of moet ik zeggen van de wereld? De Tour de France, ontstaan in 1903, is een wielerronde van 3 weken door geheel Frankrijk, met af en toe een uitstapje naar buurlanden. Zo is in 2010 de tour gestart in Rotterdam en bracht het peloton enkele dagen door in Nederland en België. 


De Tour is een geliefde wielerronde onder de Nederlandse tv-kijkers en verdiende volgens de hoge bazen van RTL dan ook een tweede programma. Ze pakten het format van “succesprogramma’s” ‘Voetbal International’ en ook ‘VI oranje’ van de planken en vormden dit om tot ‘Tour du Jour’. De eerste dagen trok het programma maar enkele honderdduizenden kijkers. Maar na 1,5 week stegen de kijkcijfer boven de halve mille uit (twee dagen daarvoor tikte de kijkcijfers net dit niveau aan). Sindsdien lijkt het programma zich toch gevestigd te hebben tegenover al jarenlange bekende ‘de avondetappe’ van de NOS, over het algemeen goed voor ruim 1 miljoen kijkers.

Wat maakt het programma dan tot een succes?

Het ziet er wel naar uit. 35 tot 40% van de Tour de France kijkers stemt ondertussen af op het programma van RTL.(op basis van de afgelopen 3 dagen) Waarschijnlijk komt dit door de vaste analytici Gert Jakobs en Danny Nelissen, die de René van der Gijp en Johan Derksen van dit programma zijn. Waarbij Johan de specialist is op het gebied van voetbal is Danny het op het gebied van wielrennen. En waarbij René voor de vrolijke noot zorgt met zijn grappen over bijvoorbeeld Manolev, doet Gert dit met o.a. “natte scheet” Voeckler!  

Iets wat ook mee speelt is de luchtige blik op de sport van ‘Tour du Jour’ ten overstaan van ‘De avondetappe’. Zo wordt er al gezegd dat bij eerstgenoemde programma wel gelachen kan worden en dat kan je van ‘De avondetappe’ niet altijd zeggen. Maar ook RTL kan nog iets leren van het programma van de NOS. Want de reportages die zij maken voor ‘De avondetappe’ zijn toch zeker van een hoger niveau dan die van het RTL programma. 
Maar misschien boeit het programma van RTL wel kijkers die anders niet of nauwelijks naar ‘De avondetappe’ zouden kijken. Zo laat ook RTL7’s zenderdirecteur, Marco Louwerens, weten:
 ’Met nog enkele etappes in de Tour te gaan, kunnen we nu al zeggen dat ‘RTL 7 Tour du Jour’ een groot succes is geworden. Het is het team gelukt een sfeer neer te zetten die verder reikt dan de hardcore wielerfans en dat is knap. Ook een groot compliment voor de voor ons twee nieuwe aanwinsten, Gert Jakobs en Danny Nelissen, en Wilfred Genee, die ook hiermee laat zien zeker één van de vaste gespreksleiders van Nederland te zijn.’
Maar waarom RTL ervoor kiest om het programma door Dries Roelvink af te sluiten is voor mij maar ook voor vele kijkers met mij, een raadsel!

Geen opmerkingen: