Pagina's

maandag 19 mei 2014

Stilzwijgen van provocerende acties is de beste optie

Het is nu een week geleden dat de "tafelspringer" zijn opwachting maakte in het programma RTL Late Night van Humberto Tan. En de buzz rondom deze provocerende actie duurde welgeteld een paar dagen. Hoe kan dit en wat kunnen van dit voorval leren?

Tijdens het vaste item van Luuk Ikink, het tonen van filmpjes die op die dag opvallen op sociale media, springt er een schreeuwende man, buiten beeld, op zijn desk. Direct tijdens de uitzending doet presentator Humberto Tan het voorval af met de tekst: 'Niks aan de hand er viel wat om.' En daarmee was de aandacht van het voorval afgeleid. Na de uitzending plaatst de presentator de hieronder weergegeven tweet waarin hij de man een "gekkie" noemt. En daarmee is voor Tan de kous af. Een dag na de uitzending wordt Tan in verschillende media geïnterviewd en ook daarin probeert hij de aandacht naar het programma te leggen en nauwelijks over de actie van de "tafelschreeuwer" te praten.

Wat leren we nu van dit voorval? Humberto Tan pakt het slim aan door zo snel mogelijk de aandacht van het voorval te verleggen naar de waan van de dag. De desbetreffende man krijgt van hem direct na de actie geen aandacht en het voorval wordt stil gezwegen. Daarnaast doet Tan alsof het voorval niks voorstelt en maakt hij de man min of meer belachelijk door hem "gekkie" te noemen. De aandacht is verlegd en de actie is geminimaliseerd. Hierdoor is het beoogde effect voor deze man komen te vervallen en is iedereen het alweer snel vergeten. 

Dit is de aanpak die we bij veel meer provocerende acties uit kunnen voeren. Provocerende mensen en acties moeten geen aandacht in de media krijgen en het voorval moet zo snel mogelijk stil gezwegen worden. Hierdoor krijgen de desbetreffende personen en de achterliggende gedachte van de actie geen podium. Door het internet en sociale media is het voor iedereen mogelijk om zijn of haar eigen podium te creëren. In de tijden voor dit internettijdperk bepaalde de media wat belangrijk is en waar de aandacht op gelegd moet worden. Hierdoor kregen deze acties geen groot podium en verzopen ze al snel in de vergetelheid. 

Natuurlijk moeten we niet vergeten dat een aantal provocerende acties juist wel een podium verdienen. Maar dit zijn acties die van belang zijn voor de mensheid en er voor zorgen dat bijvoorbeeld een grote groep mensen meer vrijheid in het leven krijgen. Of waarbij een belangrijk doel de achterliggende gedachte van de actie is. 

Het zou toch mooi zijn als we dat in dit internettijdperk het stilzwijgen van provocerende acties kunnen creëren? Humberto Tan gaf naar mijn idee de juiste voorzet om dit te creëren. En je ziet nu ook dat er na een paar dagen niet meer over deze actie gepraat wordt. Dat het anders ging laat het voorval met de "damschreeuwer" wel zien. Daar werd een jaar later nog over gepraat. 


Geen opmerkingen: