Pagina's

donderdag 29 december 2011

Eens met Bleker: Nederland is mooi zoals het is!

U heeft het waarschijnlijk wel gelezen, staatssecretaris Henk Bleker blijft bij zijn natuurakkoord ondanks verzet vanuit de provincies. (niet? klik dan hier, hier, etc.) Hiermee zal Bleker toch de geplande 600 miljoen euro bezuinigingen op het natuurbeleid doorvoeren. Iets dat bij veel mensen / partijen in Nederland verbazing opriep. Maar u mag van mij weten, ik steun Henk Bleker in zijn beleid, en hopelijk vele met mij!

Ecologische Hoofd Structuur (EHS)
Eén van de grootste slachtoffers van het beleid van Bleker is de Ecologische Hoofd Structuur, ook wel bekend als EHS. De EHS is bedacht omdat veel van de bestaande natuurgebieden versnipperd over Nederland liggen. Zo kunnen deze door middel van de EHS verbonden en uitgebreid worden. Het uiteindelijke plan was om de totale EHS uit te breiden naar een gebied van 750.000 hectare natuur, zoals het er nu naar uit ziet zal deze op 600.000 hectare blijven steken. Ondanks dat Noord-Brabant, Groningen, Friesland en Drenthe het er niet mee eens zijn heeft Bleker toch besloten om zijn plannen door te voeren.

En dat betekent dat er een stop komt op grote toekomstige projecten zoals het Oostvaarderswold, de Nieuwe Dordtse Biesbosch en andere plannen, tenminste als het aan Bleker ligt. Want de provincies mogen de plannen doorvoeren als zij dit maar zelf betalen. Eén geluk voor de tegenstanders van deze natuur plannen: 'Ook de provincies hebben last van de crisis.'

Nederland is nu al mooi!
Kijkend naar het programma Nederland van Boven van dinsdag 27 december (klik) zag ik hoe mooi Nederland nu al is! Overigens komt dit in iedere uitzending van het programma naar voren, maar dat terzijde. Nederland kenmerkt zich door steden afgewisseld met weilanden, akkers en natuurgebieden. En eigenlijk moeten we die drie termen allemaal schermen onder de noemer natuur. Want waarom worden weilanden en akkers niet ook als natuur gezien? 

Niks mooier toch dan in de lente dartelende lammetjes of paarden met veulens in de weilanden te zien. Of wat dacht je van de in de winter groen kleurende graanvelden, die dan weer richting de zomer geel kleuren. Of de tulpenvelden en aardappelvelden die in bloei staan. Nederland kent afgewisseld met bijvoorbeeld De Veluwe, Oostvaardersplassen en nationaal park De Biesbosch prachtige gebieden waar we als inwoners trots op moeten zijn. 

Zo aardig geweest om deze te lenen van
Gerard Toornvliet via Google
Maar dat neemt dus nog niet weg dat mensen moeten stoppen met denken dat de landbouw gebieden geen natuurgebieden zijn en deze dus maar omgetoverd moeten worden tot onbegaanbare natuur. Want in een moeras kan je nog geen eens lopen! Zelf geniet ik er van als ik door landbouw gebieden rijd. Want bedenk wel dat wij Nederlanders ondernemend als wij zijn die allemaal bijhouden. Agrarisch ondernemers die door bewust om te gaan met de natuur de beste gewassen er vanaf weten te halen. De koeien het beste eten kunnen geven en het er ook nog mooi uit laten zien. 

Want mensen bedenk wel dat die ondernemers wel de meest kritische ondernemers van Europa en misschien wel de wereld zijn. Vele fabrikanten weten dan ook dat als de machines door Nederlandse boeren goed bevonden worden, deze over heel de wereld kunnen slagen. Ze gaan dan ook niet slecht om met de natuur!  

Dus mensen bedenk dat eens als je door agrarische gebieden rijdt/fietst/loopt en leer te genieten van deze mooie regio's in Nederland!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja hoor het agrarisch landschap is ook wel eens mooi, maar dat gaat het toch niet om! Kijk eens verder dan je neus lang is, overbemesting, antibioticverbruik in de landbouw groter dan in gezondheidszorg, achteruit hollende biodiversiteit, enzenz.
Alsjeblieft!

Anoniem zei

Beste anoniem,

U zou zich duidelijk meer moeten verdiepen in de landbouw!!
Overbemestingen vallen vandaag de dag heel erg mee, door regelgevingen (vaak om moe van te worden). Op klei vallen uitspoelingen sowieso wel mee, op zand worden hiervoor 's winters vanggewassen voor gezaaid. Het gebruik van antibiotica wordt ook steeds strenger, ik moet toegeven dat het nog teveel voorkomt. Maar bekijk het van de positieve kant dat hard wordt gewerkt aan vermindering van antibiotica gebruik. Verder wordt er steeds meer aan duurzaamheid gewerkt. Dus maak u niet druk, er zijn sectoren die veel slechter zijn voor mens en milieu!!

Goedenavond,

Een groenlinkser zonder oogkleppen

Unknown zei

Zoals de groenlinkser zonder oogkleppen al zei:
Er wordt op dit moment veel gedaan aan overbemesting. Er zijn veel projecten waarbij reststromen toegepast gaan worden als meststoffen. Waardoor je de reststromen niet als afval weg hoef te gooien en er minder kunstmeststoffen als kali gebruikt hoeven te worden. Daarnaast wordt het meststoffen gebruikt sowieso geminderd.

Antibiotica gebruik is in Nederland ook erg dalende, o.a. in België beginnen ze daar nu pas naar te kijken.

Nederland is / wordt / blijft op veel gebieden daarin toch vooruitstrevend!