Pagina's

zondag 2 februari 2014

The internet of things in de landbouw

Bron: John Deere
Enkele dagen geleden schreef ik over de nieuwste internet revolutie: 'The internet of things.' Maar hoe kunnen we deze voortstuwende (r)evolutie van internet door vertalen naar de agrarische sector? Zijn er dan ook mogelijkheden? Natuurlijk! In deze blog een aantal voorbeelden en toekomstvisies.


John Deere laat als fabrikant zien hoe met de nieuwe internet trend om gaat door het analyseprogramma 'FarmSight' te ontwikkelen. In onderstaande video wordt een uitleg van 'FarmSight' gegeven welke een duidelijk toekomstscenario schetst. In de video worden technieken weergegeven die we ondertussen al kennen, zoals grote digitale schermen die het weer en het laatste nieuws weergeven. Op dit moment nog niet volledig geïmplementeerd, maar grote bedrijven maken deze stap wel (lees: grote multinationals)

Interessanter is om te zien wat er volgens deze toekomstschets mogelijk is. De ondernemer kan aangeven welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, maar ook machines op afstand besturen. Verder toont de video de mogelijkheid om de adviezen van adviseurs aan percelen te koppelen en zodoende direct door te geven aan de werknemers in het veld. De ondernemer kan zodoende alles volgen en aanpassen vanuit zijn kantoor. 


Op de afgelopen Agritechnica presenteerde bewaarcomputer fabrikant Omnivent een nieuwe manier van bewaren van agrarische producten. Met de OmniCuro is het mogelijk om op iedere plek met een tablet, smartphone of computer de bewaarcomputer te bedienen en aanpassingen te maken in de bewaarstrategie op dat moment. Daarnaast kan de bewaarcomputer makkelijker inspelen op de actuele weersverwachting op het bedrijf, en past zodoende ook de strategie aan. 

Fabrikanten van RTK-GPS gaan steeds meer gebruik maken van een simkaart om zodoende het GPS systeem te voorzien van mobiel internet. Hiermee is het mogelijk om op afstand hulp te bieden bij storingen maar hiermee kunnen ook weersverwachtingen weergegeven worden. Het simpel uitwisselen van percelen tussen verschillende sets en de computer op het bedrijf wordt daardoor ook steeds toegankelijker. Hiermee wordt het gebruik van GPS alleen maar makkelijker en kent het meerdere toepassingen.

Zodoende zijn er al enkele voorbeelden te noemen waarmee 'The internet of things' toegepast gaan worden in de landbouw. Maar er komt in de toekomst meer aan. Zo is Landini als eerste fabrikant bezig om de aansturing van de machines via een tablet te laten verlopen. Daarnaast zijn er al enkele projecten om tablets in een trekker te gaan gebruiken. Niet alleen als aansturing van machines maar ook om de gebruikers van machines mogelijkheden te bieden om tijdens het werk andere werkzaamheden uit te laten voeren. Dit is mogelijk bij machines die aangestuurd worden via GPS. De gebruikers van deze machines zitten alleen nog als controleur op de trekker en hebben zodoende tijd over om wat anders uit te voeren.

En dan heb ik het nog geen eens over de legio aan apps die ondertussen al ontwikkeld zijn voor de agrarische sector. Een boer met een smartphone kan veel nuttige informatie via deze telefoon opzoeken en hem helpen met het nemen van beslissingen. 

Ik zie de komende jaren meer toepassingen in landbouwmachines komen die 'The internet of things' ondersteunen en het werk op landbouwmachines vergemakkelijken en de werkzaamheden uit te laten breiden. Wat de toekomst ons gaat brengen is nog niet duidelijk, maar er komen veranderingen aan. Het gaat er voor zorgen dat een boer steeds meer verandert in manager.

Geen opmerkingen: