Pagina's

zondag 9 februari 2014

Waarom noemen we de agrarische sector het zwakste jongetje van de (economie)klas?

Je hoort de meningen in Nederland wel vaker: 'Ach die agrarische sector in Nederland niet zo veel voor.' Of: 'Wat kunnen die paar boeren nou nog betekenen?' Natuurlijk, het percentage werkende in de agrarische sector is
vele malen kleiner dan het percentage werkende in de handel. 2.5% tegenover 16.7 % in 2012 volgens het CBS. Maar toch drukt de agrarische sector een belangrijke stempel op de Nederlandse economie.

Sinds 2008 leeft Nederland in een economische crisis die volgens de kenners zijn weerga niet kent. Alleen in 2010 kende Nederland nog een kleine economische groei, zoals in de grafiek hieronder is weergegeven. Maar daarna werd weer een daling ingezet. Op dit moment lijken we weer iets op te krabbelen uit dit dal en wordt weer gesproken over een kleine economische groei. Rutte bestempelde dit in april 2013 met het zien van een "groene waas", welke hij overigens later al weer nuanceerde. (bron) Maar toch kijken we al weer voorzichtig naar die nieuwe auto, huis of keuken. 

De laatste jaren van economische daling was er wel een positieve lijn te zien in Nederland, en dat was de ontwikkeling van de waarde van de agrarische sector. Al enkele jaren stijgt de exportwaarde van agrarische producten in Nederland en wordt dit zodoende belangrijker voor de Nederlandse economie. De agrarische exportwaarde steeg tussen 2011 en 2013 naar recordhoogtes, respectievelijk 72.2, 75.4, 79 miljard euro. Terwijl de totale export tussen 2011 en 2012 steeg van 381.2 naar 392.8. (bron: CBS) Een kleine rekensom leert dat de agrarische export in 2011 goed was voor 18.9% en in 2012 19.2%. Een mooie stijging voor de agrarische sector. Daarnaast is bekend dat Nederland voor een groot deel zijn agrarische producten exporteert naar groeiende economieën van o.a. Duitsland en Groot-Brittannië. 

Nederland staat met zijn export van agrarische producten in een rijtje met toplanden zoals de Verenigde Staten, Duitsland en Brazilië. Landen die vele malen groter zijn dan ons eigen kikkerlandje. Nederland wordt zodoende ook gezien als een betrouwbare partner met kwaliteitsproducten op de markt. Het is niet te begrijpen dat er zo licht over onze mooie agrarische sector gedacht wordt. Het is een sector die kansen biedt en de economische groei van Nederland helpt te bevorderen. Daarnaast is de Nederlandse agrarische sector een innovatieve sector die vooroploopt in de markt. Laten we alstublieft iets positiever praten over het belang van onze agrarische sector!


Geen opmerkingen: